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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  06/02/2023
Data da última atualização:  24/03/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CRUZ, D. C. da; FERREIRA, G. C.; RIBEIRO, S. S.; SCHWARTZ, G.; MONTEIRO, A.
Afiliação:  DENIS CONRADO DA CRUZ, UNIVERSIDAD DE ALCALÁ; GRACIALDA COSTA FERREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DA AMAZÔNIA; SABRINA SANTOS RIBEIRO, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DA AMAZÔNIA; GUSTAVO SCHWARTZ, CPATU; ANDRÉ MONTEIRO.
Título:  Priority areas for restoration in permanent preservation areas of rural properties in the Brazilian Amazon.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Land Use Policy, v. 115, 106030, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.landusepol.2022.106030
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Environmental degradation, over the years, has drastically changed landscapes in the Amazon. At the same time, discussion, knowledge, and actions on the conservation of forest remnants and restoration of degraded environments have increased worldwide. The present study, carried out in Paragominas (Brazilian Amazon), aimed: (1) to evaluate the process of landscape change over the last 36 years (1984-2020); (2) to identify degraded environments within legally established permanent preservation areas (PPAs); and (3) to map environmental liabilities in degraded rural properties which, according to environmental regulations, must be recovered. The priority areas for restoration were defined considering (a) the environmental liabilities of each rural property; (b) the remnant forest in each rural property; (c) the rural properties? boundaries; and (d) the degraded PPAs in each rural property. Deforestation followed by land use change in Paragominas? territory increased from 12% (2336 km2) in 1984?45% (8783 km2) in 2020. The municipality presented 4416 km of rivers and c.a 6157 springs under pressure (i.e. agriculture, pasture, urban areas and deforested areas). The environmental liabilities identified summed 638.85 km2, which, according to environmental regulations, must be recovered. It is important to consider that when producers protect PPAs in their properties, they also conserve soil and water resources as well as contribute to biodiversity maintenance.
Thesagro:  Desmatamento; Propriedade Rural; Uso da Terra.
Thesaurus Nal:  Amazonia; Deforestation; Land use change.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU58663 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Meio-Norte.
Data corrente:  07/12/2017
Data da última atualização:  22/01/2018
Tipo da produção científica:  Orientação de Tese de Pós-Graduação
Autoria:  SAMPAIO, J. P. M.
Afiliação:  JESSICA PINHEIRO MENDES SAMPAIO, UFPI.
Título:  Propriedades funcionais, composição química e atividade antioxidante de farinha integral extrusada de feijão-caupi (Vigna unguiculata (L.) Walp.).
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  2017.
Idioma:  Português
Notas:  Dissertação (Mestrado em Alimentos e Nutrição) - Universidade Federal do Piauí, Teresina. Orientador: Kaesel Jackson Damasceno e Silva e Coorientador: Jorge Minoru Hashimoto.
Conteúdo:  O feijão-caupi é mais comumente comercializado na forma de grãos secos, porém apresentam alterações indesejáveis nas qualidades sensoriais e culinárias durante o armazenamento, presença de compostos antinutricionais e de compostos indigeríveis, características que podem ser melhoradas com o processamento térmico. O presente estudo teve como objetivo elaborar uma farinha integral extrusada instantânea de feijão-caupi e determinar sua composição química e propriedades funcionais. Grãos de feijão-caupi, cultivar BRS Tumucumaque foram triturados em moinho de facas (Renard MFC-180-75-01), seguido da passagem em moinho de rolos (Brabender Quadrumat Senior), originando a farinha integral crua que foi submetida ao processo de extrusão em equipamento de dupla rosca (Clextral Evolum HT25)...
Palavras-Chave:  Antioxidantes; Extrusão termoplástica; Feijão-caupi.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/168437/1/DISSERTACAO-JESSICA.pdf
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Registro original:  Embrapa Meio-Norte (CPAMN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAMN31880 - 1UPATS - DDT 29/172017.00029
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